От 12 септември Галерия Финес   “Уаби-Саби - Идеалното несъвършенство е първото заглавие

...
От 12 септември
Галерия Финес
 
“Уаби-Саби - Идеалното несъвършенство е първото заглавие
Коментари Харесай

Японското изкуство се представя чрез "Идеалното несъвършенство"

От 12 септември

Галерия " Финес "

 

“Уаби-Саби - Идеалното несъвършенство ” е първото заглавие в афиша на столичната изложба " Финес " през новия арт сезон. Изложбата е взаимен план с асоциация “Кири-е " -България, а специфичен посетител от Япония - художничката Сенсей Маяно Онодера. Експозицията, която ще се открие на следващия ден в 19 часа, е продължение на самодейността салонът да показва към този момент три години разнообразни аспекти на необятното обичайно японско изкуство: кири-е техника, изработка на обичайни японски ветрила, кимона, топки “Темари ” и други

“Уаби-Саби ”, или " Идеалното несъвършенство ", е надълбоко вкоренено в японския метод на живот и води началото си от древността - от първите чайни церемонии, минавайки през вековете като отражение на разбирането, че животът е това, което ни се случва всеки ден и ние го одобряваме подобен, какъвто е, с всичките му моменти, като извънредно персонално преживяване. Простотата и в това време – сложността на всекидневието, цветовете на изгрева и падащите вишневи листенца, ромолът на бързащия поток и усмивката на инцидентен минувач – всичко това ни се сервира като прелестен подарък, на който се радваме освен като го получим, само че и при всеки спомен за него. Изходната теза е, че " животът е съвършен в своето несъвършенство " – една симфония от мигове, музика, багри и усети, която пишем ние самите. Затова и понятието „ уаби-саби “ е както обобщаващо за стила на живот, по този начин и персонализирано, тъй като всеки го изживява посвоему.

Сенсей Маяно Онодера е дълготраен член на управлението на The Japan Senga Association, нон-профит организация, основана през 1984 година за продължение на традициите на " Кири-е ". Магистър по специалността " Дизайн " от Long Island University. От 2005 година е шеф на организацията Senga Art &Space. През последните няколко години работи дружно с майстори на ръчно направена хартия в Япония, съединявайки изкуството с технологиите за основаване на нов жанр и развиване на античното изкуство. Нейната цел и задача е да преподава и популяризира изкуството " сенга " отвън страната си, давайки опция на необятната аудитория да се запознае и с тази страна на японските обичаи. Нейните картини са мозайки, в които дребните детайли се съединяват хармонично в целокупност.

Настоящата галерия включва над 40 произведения в техниката " кири-е ", в това число и сенга-картини, кимона и ветрила. На 14 септември Сенсей Маяно Онодера ще организира в галерията два уъркшопа от 11 до 13 часа и от 15 до 17 часа, в които ще покаже на феновете на японското изкуство техниките за изработка на “кири-е ” картини и “сенга ”.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР